Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ - stavropierrakou@realnews.gr
Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σοβαρά το σενάριο ελάφρυνσης του έκτακτου φόρου από το 2020, υπό τον όρο της ανοδικής πορείας των εσόδων. Το μέτρο θα αυξήσει τα εισοδήματα 2 εκατ. μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών
Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, που πληρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι, εξετάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews- στο οικονομικό επιτελείο, θέτοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο επίκεντρο της φορολογικής πολιτικής για το νέο έτος. Βασική προϋπόθεση είναι η εξεύρεση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου μέσα από μια σειρά δράσεων. Καθοριστική για την υλοποίηση του μέτρου θα είναι η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εναλλακτικά, η μείωση θα δρομολογηθεί στο δεύτερο εξάμηνο, αφού διαπιστωθούν η καλή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, στις αρχές Μαΐου του 2020 θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τόσο τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όσο και άλλες ρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο ως πρώτο βήμα ψηφίστηκε η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ανακουφίσει σημαντικά τη μεσαία τάξη που είχε μικρότερα οφέλη συγκριτικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Άλλωστε, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης νομοθετήθηκε το 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ως «προσωρινό» μέτρο, αλλά έχει παραμείνει έως σήμερα στον κρατικό Προϋπολογισμό, αφού αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία, καθώς πιστεύουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα «τρέξουν» με ρυθμούς μεγαλύτερους του αναμενομένου και εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων το α’ τρίμηνο θα είναι τέτοια, που θα επιτρέψει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αρκετά νωρίτερα από το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει καταστήσει σαφές πως, όταν πιστοποιηθεί η ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εντός του 2020, αυτός θα επιστραφεί αμέσως στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει το τέλος του 2020 για να προβεί σε παροχές προς τους φορολογούμενους, αλλά θα το πράξει αυτομάτως.
Πώς επιβάλλεται
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και, αν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% και συγκεκριμένα:
• 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
• 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.
• 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
• 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
• 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
• 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
• 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Όσον αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ παρακρατείται η αναλογούσα εισφορά στον μισθό ή στη σύνταξη, εάν έχουν και άλλα εισοδήματα, τότε η επιπλέον εισφορά θα καταλογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Η εισφορά υπολογίζεται από το Τaxisnet στο καθαρό άθροισμα -εκτός από μισθούς και συντάξεις- σε εισοδήματα από ενοίκια, από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες, από υπεραξίες ή κέρδη που έχουν προκύψει λόγω πώλησης επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ορισμένα επιδόματα που καταβάλλονται σε αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους, εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, όπως τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, οι τόκοι καταθέσεων, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, ομολογιακά δάνεια και REPOS, τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών, ναυτιλιακών εταιρειών και ΕΠΕ, οι αμοιβές και οι μισθοί των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών.
Τα οφέλη
Η μείωση της εισφοράς κατά 50% θα φέρει σημαντική ανάσα στους φορολογούμενους με μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Η πλήρης κατάργησή της, βέβαια, σε δεύτερο χρόνο θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Για παράδειγμα:
1. Ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που σήμερα καταβάλλει 66 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης, με τη μείωση του φόρου κατά το ήμισυ θα πληρώνει 33 ευρώ. Αντιστοίχως, ένας φορολογούμενος με 20.000 εισόδημα θα έχει επιβάρυνση 88 ευρώ.
2. Για έναν φορολογούμενο που έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και σήμερα πληρώνει 426 ευρώ η επιβάρυνση θα περιοριστεί στα 213 ευρώ.
3. Για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 30.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα φτάσει στα 339 ευρώ, από τα 676 ευρώ σήμερα.
4. Για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 40.000 ευρώ τον χρόνο το ετήσιο όφελος θα είναι 663 ευρώ, καθώς σήμερα πληρώνει 1.326 ευρώ.
5. Ένας φορολογούμενος με 75.000 ευρώ εισόδημα σήμερα πληρώνει 4.101 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Με τη μείωση της εισφορά κατά 50% θα πληρώνει 2.050 ευρώ.
ΠΗΓΗ: REALNEWS 15/12/2019 - - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε αυτόν τον ιστότοπο σεβόμαστε τους συνομιλητές και τους αναγνώστες και ως εκ τούτου πρέπει τα σχόλια να είναι κόσμια χωρίς ύβρεις και χυδαιολογία.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.