►ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΑΑΣ………. ►ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ………. ►ΕΦΚΑ………. ► ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ……….
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Δεκεμβρίου 19, 2021

  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

                                                                                                   

                               12  ΔΕΚ. 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 132

     Την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) με τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, με κύριο θέμα την φορολόγηση των αναδρομικών του 11μήνου 2015-2016.  Από την ΠΟΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος και ο Β’ Αντιπρόεδρος Αντιπτέραρχος (Ι) εα Χρήστος Διαμαντίδης.  Συμμετείχαν επίσης οι Σύμβουλοι του κ. Υφυπουργού κ.κ. Κωνσταντίνος Καραπάνος και Ευστάθιος Γανέλης.

       Η Ομοσπονδία ανέλυσε το θέμα, όπως το έπραξε σε αντίστοιχες επιστολές της, τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών, την 21η Ιουλ. και 28η Σεπ. 2021, όσο και προς τον κ. Πρωθυπουργό, την 23η Νοε. 2021, με κύρια σημεία τα παρακάτω:

     α.    Με τη λήψη του εκκαθαριστικού, διαπιστώθηκε ότι η προκύπτουσα φορολόγηση είναι της τάξης κατά μέσον όρο του 35%.  Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 46% επί του ποσού των αναδρομικών, τα οποία δόθηκαν ατόκως.  Αυτό οφείλεται στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου, όπως αυτό εφαρμόσθηκε από το 2015 και στην αυξημένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης.  Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ παρουσίασε συγκεκριμένο παράδειγμα εκκαθαριστικών, με φορολογητέο εισόδημα περί τις 26.000 ευρώ, προς επίρρωση των παραπάνω.

     β.    Σε αντίθεση, στα αναδρομικά του 2018, με το ν.4575/2018, άρθρο 15, επεστράφη εφάπαξ χρηματικό ποσό, όπου προβλέφθηκε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% και εκεί εξαντλείτο η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά (άρθρο 86 του ν. 4582/2018), καθώς και απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (άρθ. 52 του ν. 4607/19).

     γ.     Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι η εφαρμογή παρόμοιας διαδικασίας φορολόγησης, όπως συνέβη το 2018 και επιμερισμό του πληρωτέου ποσού σε πολλές άτοκες δόσεις πχ 48-60.  Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει την οφειλή τους, δύναται να γίνει συμψηφισμός με άλλες οικονομικές υποχρεώσεις τους (πχ ΕΝΦΙΑ).

 

       Ο κ. Υφυπουργός, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου των παρουσιασθέντων εκκαθαριστικών, διαπίστωσε ότι πράγματι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση το τελικό υψηλό ποσοστό φορολόγησης και επεσήμανε τα παρακάτω:

     α.    Η φορολόγηση δεν είναι εφικτό τεχνικά να αλλάξει τώρα.  Έπρεπε να είχε γίνει αρχικά η αυτοτελής φορολόγηση και η αντίστοιχη παρακράτηση στην πηγή.

     β.    Σε επόμενη καταβολή αναδρομικών συνεπεία δικαστικών αποφάσεων, εφόσον ζητηθεί, θα εξετασθεί η εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης.

     γ.     Η φορολόγηση είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως ίσχυε την επίμαχη περίοδο 2015-2017.

     δ.    Δεν έχει αντίρρηση για επιμερισμό του καταβλητέου ποσού σε 48 άτοκες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

     ε.     Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο.

 

       Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό όπως, έστω και την τελευταία στιγμή, διερευνηθεί η δυνατότητα της αυτοτελούς φορολόγησης ή/και απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, σε μια περίοδο και πάλι οικονομικά επιβαρυμένη, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους. 

 

       ΠΡΟΣΟΧΗ: Με νεότερη επικοινωνία από το Υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκε η ΠΟΣ, ότι δύναται όποιος επιθυμεί να προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του μέσω Α.Α.Δ.Ε. (https://www.aade.gr/ ,  πρώην taxisnet), μέχρι 48 δόσεις και με ελάχιστη δόση 30 ευρώ. Μετά τον έλεγχο της εφαρμογής θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ΠΟΣ με τις λεπτομέρειες της ρύθμισης. 

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων λήγει 31 Δεκ. 2021 και η εφάπαξ πληρωμή είναι μέχρι 31 Ιαν. 2022.


 16 Δεκ 2021: Διευκρινίζονται  και τα παρακάτω:
   

Η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμη. Εκτιμάται από επόμενη εβδομάδα.
   Οι δόσεις είναι 48 (όχι άτοκες) με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

 

                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικολόπουλος Βασίλειος

Ταξίαρχος  εα

Κουτρουμάνης Δημήτριος

Αντιστράτηγος  εα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτόν τον ιστότοπο σεβόμαστε τους συνομιλητές και τους αναγνώστες και ως εκ τούτου πρέπει τα σχόλια να είναι κόσμια χωρίς ύβρεις και χυδαιολογία.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.