►ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΑΑΣ………. ►ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ………. ►ΕΦΚΑ………. ► ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ……….
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Φεβρουαρίου 07, 2020

Τη συνταγματικότητα της κατάργησης υποστήριξε ο γενικός επίτροπος προς το Ελεγκτικό Συνέδριο

Απόφαση μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος είναι αυτή που θα λάβει μέσα στους επόμενους μήνες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που καλείται να αποφανθεί για το κρίσιμο ζήτημα της περικοπής των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής άδειας, συνταξιούχων του δημόσιου τομέα-αποστράτων, που αφορά χιλιάδες πολίτες.

Ο επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνιος Νικητάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ολομέλειας υπό τον πρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ιωάννη Σαρμά, ακολουθώντας ουσιαστικά την τροχιά προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της περικοπής των δώρων και του επιδόματος θερινής άδειας, επικαλούμενος λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ. Η υπόθεση που εκδικάστηκε χθες αφορούσε προσφυγές συνταξιούχων που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται από το 2013 (αναγνώριση ή μη της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% για την αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, από 1.1.2013 έως 31.12.2018, εξαιτίας της κατάργησης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας), υποστηρίζοντας ότι με τις περικοπές αυτές παραβιάζονται τόσο βασικές συνταγματικές διατάξεις όσο και διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς επί της ουσίας είδαν να χειροτερεύουν οι συνθήκες της ζωής τους.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Νικητάκης τόνισε ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 και πως η περικοπή έγινε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, ο Επίτροπος Επικρατείας τόνισε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η διάταξη του άρθρου πρώτου, της παραγράφου Β, της υποπαραγράφου Β.3 του ν. 4093/2012, που προβλέπει την περικοπή της 13ης και 24ης σύνταξης στον Δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Αντίθετα από την πλευρά του δικηγόρου των παρεμβαινόντων υπέρ της επαναφοράς των δώρων, επισημάνθηκε ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας και παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Κι αυτό διότι οι συνταξιούχοι όταν εξήλθαν της ενεργού υπηρεσίας τους λάμβαναν 14 συντάξεις και σήμερα έχουν περιοριστεί ουσιαστικά στις 10, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση αυτή για το 40% των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι στο κατώφλι του κατώτερου ορίου της φτώχειας, προσέθεσε η νομική υπεράσπιση.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από το αποτέλεσμα των νομοθετικών μνημονιακών ρυθμίσεων. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.λπ.

Η απόφαση θα αφορά χιλιάδες συνταξιούχους του δημόσιου τομέα-απόστρατους που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να περικόπτονται δραστικά Βασικό νομικό όπλο των προσφευγόντων είναι ότι η κατάργηση των δώρων ισοδυναμεί με ευθεία παραβίαση του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι:

α) οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των περιουσιακών δικαιωμάτων των συνταξιούχων, επιβάλλοντάς τους ένα δυσανάλογο βάρος (μείωση κατά 20% περίπου των ετήσιων συντάξιμων αποδοχών τους, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις και με προγενέστερους μνημονιακούς νόμους),

β) το εισόδημά τους συρρικνώθηκε ουσιωδώς με μειώσεις άνω του 35% του μερίσματός του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και της επικουρικής σύνταξής του (από 3.727 σε 2.138 ευρώ κατ’ έτος) σε συνδυασμό με τα γενικής φύσεως οικονομικά φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και ότι

γ) ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, ως υπερήλικοι, με σοβαρά προβλήματα υγείας και με μοναδικό ατομικό εισόδημα τη σύνταξή τους που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο γενικός επίτροπος επισήμανε ότι δεν είναι δυσανάλογη ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον Νόμο 4093/2012 και η περικοπή έγινε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα κρίνει αν η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας είναι σύννομη ή όχι, θα κριθεί αν έχει τύχη και το αίτημα των συνταξιούχων για να λάβουν αποζημίωση από το 2013 και ως το 2018 γι’ αυτές τις περικοπές.

Για την ιστορία, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα με αποφάσεις του επίσης έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Στην κρίση της Ολομέλειας των δικαστών του ΣτΕ είχαν μετρήσει και τότε οι λόγοι γενικότερου δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους και επιβλήθηκαν οι εν λόγω περικοπές.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 06/02/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτόν τον ιστότοπο σεβόμαστε τους συνομιλητές και τους αναγνώστες και ως εκ τούτου πρέπει τα σχόλια να είναι κόσμια χωρίς ύβρεις και χυδαιολογία.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.